Aktif KonularAktif Konular  Forum Üyelerini GösterÜye Listesi  Forumu AraArama
  Cevapsız KonularCevapsız Konular     Kayıt OlKayıt Ol  GirişGiriş
  Akvaryum.com Forum ÖzelAkvaryum.com Özel  Ana SayfaAna Sayfa

En Faydalı Tartışmalar
 Akvaryum.com Forum : Genel : En Faydalı Tartışmalar
Konu: Nasıl Bir Filtreleme? Yanıt Yaz Yeni Konu Gönder
Sayfa   4 Sonraki >>
Yazar Mesaj
Eski Üye
Misafir

Alıntı Eski Üyebullet Konu: Nasıl Bir Filtreleme?
    Gönderim Zamanı: 23 Eylül 2006 Saat 21:07
Akvaryumlarımızı ne şekilde filtre edersek daha iyi sonuçlar elde edebiliriz?
Dış filtreler gerçekten nitrat depoları mıdır? Sump'lar gerçekten nitrat seviyelerini aşağıya çekebiliyorlar mı? v.b. sorulara cevap arayalım.

Bu konular hakkında görüşlerinizi nedenleri ile birlikte yazabilirseniz bilgilendirici ve öğretici bir başlık olacağına inanıyorum. Katılım ve hobicilere sağlayacağı fayda göz önüne alınarak ileride en faydalı tartışmalar bölümüne taşımayı düşünüyorum.
İlginiz için şimdiden teşekkürler.

Saygılarımla.

Tebrik Edenler: Metallica,
+1 Diyenler: Metallica,
Yukarı Dön IP
Reklam

Simge
bullet Reklam

Akvaryum.Com Reklam
Reklamın görünmemesini istiyorsanız üye olunuz.
odogancay
Forum Özel Üyesi

Durumu: Çevrim Dışı

Alıntı odogancaybullet Gönderim Zamanı: 24 Eylül 2006 Saat 10:26

Benim tercihim sumptan yana oldu. Sebebleri ise; kullanım kolaylığı, estetik ve hacim.

Aslında sumpta doğru kullanılmazsa nitrat kaynağı olabiliyor. Nitratı oluşturacak atıkları suyun dışında tutmak ve sürekli akvaryumdan uzaklaştırmak en iyi çözüm. Bunu için elyaf su dışında tutulmalı ve günaşırı değiştirilmeli.  

Dış filtrede günlük temizlik çok zahmetli, ayrıca elyaf su içinde kalıyor.

Ömer Doğançay
Yukarı Dön IP
aqualine(bursa)
Forum Özel Üyesi
Simge

Meslek: Tibbi provizyon sorumlusu

Alıntı aqualine(bursa)bullet Gönderim Zamanı: 24 Eylül 2006 Saat 10:51

Dış filitrelerde elde edilececek mekanik temizlik mevcut elyafın sürekli değiştirilmesi  ile mümkündür elyaf organik atıkları Yüzeyi sayesinde toplar fakat sürekli olarak değiştirilmesi gerekir ayrıca dış filitreler yani kova filitreler oluşturduğu hacimin yüzey alanı'nın oldukça kısıtlı olması sebebiyle oksijen yönünden fakirdirler.bu anlamda yanlızca kaba pislikleri tutması sebebiyle ve dipten çekim yaptıklarından tortuları daha yoğun bir şekilde toplarlar Biolojik filitrasyon bünyelerindeki filitrasyon malzemeleri sayesinde kısıtlı bir şekilde mümkündür fakat elde edilmesi planlanan biolojik filitrasyon yarardan çok zarar getirir çünkü organik atık nitrat olarak akvaryuma geri döner..

Sump'lar ise elyafın sürekli değiştirilme kolaylığını sağlamakla birlikte yüzey alanı'nın geniş ve elverişli olması sayesinde suyun oksijen yönünden zengin olmasına imkan tanır kapalı sistemler gibi olmadığından avantajları çoktur yüzey emişi yaptığı için su yüzeyinde herhangi organik tabakaya rastlanmaz aynı zamanda akvaryumun içerisinde ısıtıcı.filitre.vs... gizlenmesine gerek kalmadan sump'ta kullanılabilirliği mümkündür. lafı fazla uzatmadan iki filtrasyon sistemi mükayese edilemez birbirinden farklı sistemlerdir birinde biolojik filitrasyon sağlanır bir diğerinde ise mekanik filitrasyon yapılır. sumplar dış filitreler kadar iyi mekanik tutuculuk yapamazlar fakat ihtiyaç esas olarak biolojik arınımdır.. tabii bunlar yaşadıklarıma ilişkin gözlemlediklerim farklı görüşler olabilir..

Teşekkür Edenler: Seti IV,
BAHADIR ERGİNTAN
Yukarı Dön IP
emiir
Forum Özel Üyesi
Simge

Meslek: Bankacı

Alıntı emiirbullet Gönderim Zamanı: 24 Eylül 2006 Saat 16:01

Sump sistem filtrelerin ban göre iyi ve kötü yanları :

İYİ YANLARI

* Akvaryumun su hacmini arttırıyor

* Saatteki su filtrelenme oranı yüksek

* Su, taşma deliğinden aşağıdaki sumpa gelene kadar havalanıyor

* Biyolojik filtrasyonda üstüne bir sistem yok

* Isıtıcı ve UV filtresi sump tankına konabiliyor, böylece görüntü kirliliği oluşmuyor

* Kule tipi sumplarda filtre malzemesi olarak kullanılan küp süngerin bir kısmı suyun dışında bırakılıyor. Böylece bu süngerlerdeki yararlı bakteriler havayla direk temas kurduklarından daha iyi görev yapıyorlar

* Filtre temizleme zaman aralıkları uzun

KÖTÜ YANLARI

* Dış filtreye oranla daha sesli bir sistem

* Suyu üstten aldığı için ağır pislikler dipte kalabiliyor. Ancak büyük bir hava taşı ve akvaryumun içerisine konulacak ufak bir sirkulasyon motoruyla bu sorun hallediliyor.

* Sıcak havalarda eğer evden bir hafta uzak kalacaksanız suyu maksimum doldurmanız gerekiyor. Yoksa su buharlaşıp sump tankındaki su seviyesiazalınca akvaryuma devirdaim kesilmiş oluyor. Hem kafa motoru yanıyor hem de filtrasyon sona ermiş oluyor. ( Ancak dediğim gibi sump tankındaki suyu maksimum seviyeye getirirseniz sorun yaşamıyorsunuz. Önemli olan bu ayrıntıyı atlamamak )

Aklıma geldikçe eklerim

Saygılar.

Emrah ARDIÇ
Yukarı Dön IP
onuruygun
Forum Moderatörü
Simge
eski encort

Meslek: HHA (Herşeyi Hesaplayan Adam)

Alıntı onuruygunbullet Gönderim Zamanı: 24 Eylül 2006 Saat 21:39
Ben yeni bir dış filtre yapıyorum. Su pompalamak için bildiğiniz iç filtreyi kullanacağım. İç filtrenin su çıkışı ile dış filtrenin su haznasine su aktarılacak. Fakat elyafı kirletebilecek büyük tanecikli yapıya sahip atıklar ise iç filtrede kalacak ve elyaf temizleme derdim pek olmayacak. Zaten nitrat derdimin olacağını da zannetmiyorum çünkü akvaryum yakında balta girmemiş ormana dönecek. Sırf bitkilere organik madde gerektiği için dip çekimi yapmamayı bile düşünüyorum. Bu sebeple bol bitkili ve küçük balıklı akvaryumlarda filtre çok ciddi bir öneme sahip olmuyor. Fakat bitki kullanamayacağınız balıklar besliyorsanız o zaman balığına göre çözüm üretmeniz gerekecektir. Mesela 15 cm boyunda natteri beslenen bir akvaryumda ise ne kadar bitki koyarsanız koyun canavar gibi bir filtreye veya büyük bir sumpa ihtiyacınız olur.

Kısaca; iyi filtre sistemi yoktur. Akvaryuma en uygun filtre seçeneği vardır.

+1 Diyenler: aquamania, MARLA,
Onur UYGUN
Yukarı Dön IP Benim Sitem
bjkalley
Forum Yöneticisi
Simge

Durumu: Çevrim İçi
Meslek: Üni. Öğrencisi (ODTÜ Makine Müh 4)

Alıntı bjkalleybullet Gönderim Zamanı: 24 Eylül 2006 Saat 23:17

Bir düşüncemi burada belirtmek istiyorum.

Örneğin 500 litrelik bir akvaryum yaptıracaksınız ancak filtreleme sisteminin pahallı olmasından yakınıyorsunuz.

Genelde 200 litrelik akvaryuma 10 balık koyarsınız, 500 litreye 25-30 balık koyarsınız (büyük malawilerden bahsettim). 500 litreye tabi ki daha büyük filtre sistemi gerekir. 200 litreden 500'e terfi etmemek filtre sistemine bağlanır. Çok pahallı o sistemi kurmak deniz.

İddiam şudur: 200 litre için olan filtre sistemini, 10 balıklı 500 litreye koyarsanız, 500 litrelik filtrasyonun 30 balık için aldığı verimin benzerini alır, 200 litreden çok daha iyi şartlara sahip olursunuz. Yani 200 litre akvaryumunuzda suyunuz iyi durumda ama balıklarınız sıkışıksa aynı sistemle büyük akvaryumla balıklarınıza daha iyi bakabilirsiniz.

Sonuçta bir bitki akvaryumu bir biyotop akvaryumu yapılıyorsa ciddi bir filtrelemeye gerek yoktur. Bitki ve biyotop akvaryumunda üreticiler dediğimiz canlılar olur. Balıklar gibi salt tüketiciler olmaz, bu yüzden filtreye fazla yük binmez. Ancak taşlı kayalı bol balıklı akvaryum besleyecekseniz. Bence filtreleme yapmak için besleyeceğimiz balıkların doğasına bakılmalı örneğin Malawi'deki üreticiler neler? Amazon'daki üreticiler neler?

Bir de sudaki tortular gibi şeyler de gözümüze batmamalı kimi balığın yaşadığı su bol tortuluyken kiminin berrak, kiminin ise mevsimsel değişiklikte. Bu yüzden asıl olarak akvaryumun boyutundan ziyade besleyeceğimiz canlıya göre seçim yapmalıyız.

Saygılar,

Teşekkür Edenler: utkurose, HASAN,
+1 Diyenler: hilmigul, selcukkck,
Refet Ali YALÇIN
Lütfen özel mesajdan soru sormayınız ancak açtığınız konunun linkini gönderirseniz eğer biliyorsam yardımcı olmaya çalışırım.
Yukarı Dön IP Akvaryumum
Özkan
Forum Üyesi
Simge

Meslek: Isçi

Alıntı Özkanbullet Gönderim Zamanı: 06 Ekim 2006 Saat 15:45
Bu konunun ilk kısımlarında filtrelemede elyafın sürekli değiştirilmesi gerektiği ile ilgilli bilgiler gördüm.Ben 2.el bir dış filtre aldım,  bu filtrede  elyaf bulunmuyor.Sadece seramik ve lav taşı ile bir filtreleme yapılmış.Bunla ilgili fikirlerinizi alabilirmiyim.Acaba ben elyaf koysam mı?
Özkan Yorulmazbas
Izmir - Buca
Yukarı Dön IP
geronimo
Forum Özel Üyesi
Simge

Meslek: Satis ve Pazarlama Müdürü

Alıntı geronimobullet Gönderim Zamanı: 06 Ekim 2006 Saat 16:43

Sevgili Refet,

Biotop ve filitre işlevini, doğal tüketicilere yükleme konusunda seninle hem fikirim, ancak iş Malawilere gelince, bu pek de mümkün olmuyor. Benim bitki projesi hüsranla sonlandı. Sump dahil 840 litre bir tankta, yeterli aydınlatma, CO2 sağlama çok zor. Şimdi geriya kalan bitkilerimi  60 litrelik bir tanka aldım. Işık, CO2, gübre... kudurdu bitkiler... oksijen kabarcıkalrının çıktığını gözleyebiliyorum.

Sonuçta irice bir Malawi tankında tek çözümün Ömer beyin dediği gibi atıkları nitrifikasyon başlamadan, tanktan uzaklaştırmak gerektiğine inanıyorum. O nedenle de tankımdaki her iki yandaki taşırma odalarının en üstünde, iki kat kaba sünger kullanıyorum. Dışkılar üstünde ya da içinde kalıyor, haftada 2 kere muslukta güzelce yıkıyorum. Nitrat 10 ppm'den yukarı çıkmıyor. (ki bu aralar çiftleşme başlasın diye biraz sağlam yemliyorum.)

Ben de bu aralar 60 litrelik küçük bir tankla, bol bitki ile küçük bir biotop yaratıp minimum filitreleme ile kendi kendini taşıyan bir sistem yaratmayı planlıyorum. Sonuç trajikomik aslında: Otur 720 litrelik tank yap, sonra da eğlenceyi 60 litrelik tankta bul. Bu kadar sene sonra akvarist olarak anladım ki, mesele boyutta değil işlevdeymiş.  

Sağlıcakla kalın,

Kerem Selman
180x60x65 malawi
130x50x60 malawi yavru
Yukarı Dön IP
BALK
Forum Üyesi
Simge

Meslek: ÖĞRETMEN

Alıntı BALKbullet Gönderim Zamanı: 08 Ekim 2006 Saat 17:20
arkadaşlar bencede sump dış filitreden daha iyi fakat ben size başka birşey danışmak istiyorum bir akvaryum albım yaklaşık 560 litre fakat alırken akvaryum sump uygun degildi yani delinmemişti şimdi ise filitrelerimin yetersiz kaldığını görüyorum bana akvaryumu delmeden yapılabilecek saglıklı bir sump onerınız varmı şimdiden teşekkürler.
OZAN ÇAKIR 560 litre 12 frontoza+3 leopar vatos+1 labio SAĞLIKLI BALIKLAR
Yukarı Dön IP
Eski Üye
Misafir

Alıntı Eski Üyebullet Gönderim Zamanı: 08 Ekim 2006 Saat 23:29
İyi bir iç motorun sadece motor bölümü akvaryumun tabanına yerleştirilir normalde hava ve su karışımının çıktığı ağız kısmına şeffaf bir hortum takılarak tabandaki suyun sumpa aktarılması mümkündür. Ancak sumpun diğer köşesine bir başka motor gerekeceğinden ve akvaryumda kullandığınız ilk motorun uzantısı olan hortumun aşağıda kalması sebebi ile suyun istem dışı boşalması kaçınılmaz olacaktır.Bunun için hortuma bir ara valf takılması zaruridir. Ancak ben yinede bu kadar zahmet çekmektense akvaryumunuzun tabanı delinerek daha sağlıklı ve akılcı bir iş yapılacağını düşünüyorum .
Yukarı Dön IP
odogancay
Forum Özel Üyesi

Alıntı odogancaybullet Gönderim Zamanı: 09 Ekim 2006 Saat 09:57

Bu iş ara valfle veya motorla olmaz. İlk elektrik kesintisinde sump taşacak ve akvaryum boşalacaktır.

Overflow box kullanabilirsiniz.

Ömer Doğançay
Yukarı Dön IP
theking1907
Forum Üyesi
Simge

Meslek: Öğrenci

Alıntı theking1907bullet Gönderim Zamanı: 17 Kasım 2006 Saat 19:04

konuyla alakalı olarak taşırma sistemlerde akvaryun,mun altının delinmesi şartmıdır.. akvaryumun yan camlarını delmek ne gibi bi sakınca arz eder... akvaryumu koyacağım sehpayı delmem çok zorda ne gibi bir çözüm tavsiye edersiniz..??

Fenerbahçe büyüklüğü ne şampiyonluk büyüklüğü, ne kupa büyüklüğüdür. Onun büyüklüğü başka bir büyüklüktür işte,adı konamaz... " İslam Çupi

ŖĮď√àņ ČąĻļ
Yukarı Dön IP
eeremre
Uzman Akvarist
Simge
Tanganyika Uzmanı

Meslek: Makina Mühendisi

Alıntı eeremrebullet Gönderim Zamanı: 20 Kasım 2006 Saat 14:06

Almanların, özellikle Hamburg akvaristlerin dünya akvaryum bilimine önemli katkılar yaptığını, bu konu ile derinden ilgilenen herkes bilir. El yapımı, sünger duvar filtre Hamburg'lu akvaristlerin, akvaryum camiasına sunduğu bir buluştur. Bu tip filtre ilk olarak ortaya çıktığında bazı ampirik formüllerle bioreaktör olarak çalışacak süngerin yüzey alanını hesaplamayı ortaya koydular. Günümüzde ise bu ampirik formüllerde bakterilerin ne şekilde davranacağını NH4, NO3, N02 değerlerini su parametrelerine göre hesaplayabilecek tablolar bile oluşturdular.

İşin bilim kısmına dönersek A(cm2)=n (1/h) x Q(lt) x 1000 / V(cm/min) x 60 işin formulasyonudur. Formulü hesaplarken birimlere dikkat edilmelidir. Burada;

A : Süngerin yüzey alanı (Kalınlığı 2-5 cm Kabul ediyoruz)

N : Akvaryum hacminin saatde kaç defa sirküle edileceği (200lt lik bir tankı saatde net olarak 600lt su basan bir motor çalıştırırsak; n=3 olur, birimi de 1/saatdir) Tatlı sularda bu değer 3-5 arasında seçilir.

Q : Tankın brut hacmi (cm3)

V : Suyun substratdan dakikada geçiş hızıdır. İdeal olarak bu değer 3-18cm/dakika olarak Kabul edilir.

Hıza, su değerlerine (PH, GH, KH,….) bağlı olarak substrat üzerinde çeşitli yoğunlukta çalışan nitrifikasyon bakterileri kolonileşir. Eğer bizim sistemimiz kule tipi bir sumpsa; yakın zamana kadar en etkili filtre sistemi olan duvar tipi sünger filtreye gore (Bana gore bu dış filtreden daha iyi bir sistemdir. Dış filtreler bu sistemi kopyalamıştır.) şu avantajları yakalarız.

1-    Kule atmosfere açık olacağından, nitrifikasyon bakterileri görevini yaparken yeterince oksijen bulabilecek ve sudaki serbest oksijeni kullanmayacaktır.  Bu da suyun oksijence daha zengin olmasını sağlayacaktır. Hep söylendiği gibi ne kadar çok oksijen, o kadar çok mutlu ve efektif çalışan bakteri.

2-    Su önce elyafdan geçeceği için kaba pislikler, tutulmuş ve bakterilere daha az yük gelmiş olacaktır.

3-     En önemlisi de su, yağmurlama şeklinde substratdan geçerken değişik bölgelerde değişik hızlar (V) sergileyecektir. Hamburg tipi duvar filtrede ve dış filtrelerde V yi önceden seçip, sabit tutarken, sump sisteminde kendiliğinden değişik bölgelerde değişik V’ler elde ederiz. Bu da bakterilerin Kabul edilen tüm sınırlar içinde çalışmasına olanak sunar.

Teşekkür Edenler: hilmigul, utkurose,
Emre EREMRE
Kocaeli
Yukarı Dön IP
rheme
Forum Özel Üyesi
Simge

Meslek: Öğretmen

Alıntı rhemebullet Gönderim Zamanı: 20 Kasım 2006 Saat 15:00
Ben 60 litrelik akvaryumumda dış filtre kullanıyorum ve tek bir sorun bile yaşamıyorum.Tabii ki büyük akvaryumlarda belki sorun yaşanılabilir.saygılar

100 Litre Bitkili Canlıdoğuran
Bitkili Betta Akvaryumu
Yukarı Dön IP Akvaryumum Benim Sitem

Favorilerime Ekle Sayfa   4 Sonraki >>

Akvaryum.com Makaleler
Bitkili Tanklarda Gübre
Çeviri: Berk Refik Numanoğlu Bitkiler büyürken suda bulunan besinleri kullanır. Bu besinler; iki kategoriye ayr&...
Devami için tiklayiniz...

Akvaryum.Com Yarışma
Yanıt Yaz Yeni Konu Gönder
Konuyu Yazdır Konuyu Yazdır

Forum Atla
Kapalı Foruma Yeni Konu Gönderme
Kapalı Forumdaki Konulara Cevap Yazma
Kapalı Forumda Cevapları Silme
Kapalı Forumdaki Cevapları Düzenleme
Kapalı Forumda Anket Açma
Kapalı Forumda Anketlerde Oy Kullanma

Bu Sayfa 0.172 Saniyede Yüklendi.